Китай ще поднови търговските преговори със САЩ до края на август

12:00, 16 авг 18 / Свят 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай ще изпрати делегация в САЩ по-късно този месец за подновяване на търговските преговори, съобщава БНР като се позовава на съобщение на китайското търговско министерство, цитирано от  редица водещи медии.

В кратко изявление на уебсайта на министерството се посочва, че заместник-министърът на търговията Ван Шоувън ще се срещне с Дейвид Малпас, който е заместник-министър на финансите на САЩ, отговарящ за международните въпроси, за да бъдат обсъдени "икономически и търговски въпроси между Китай и САЩ". В същата публикация на търговското министерство се посочва, че Китай  продължава да се противопоставя на "едностранен търговски протекционизъм".

Новината за предстоящата среща идва след продължително затишие в преговорния процес между двете водещи икономики, но все още не е ясно дали тя ще се състои преди, или след 23-ти август, когато по план Вашингтон трябва да активира допълнителни митнически тарифи за вноса на китайски стоки на стойност 16 млрд. долара, съобщава Ройтерс. Властите в Пекин пък отговориха със закана за ответни мита в същия размер за вноса на американски стоки в Китай, които също да влязат в сила на 23-ти август.

Последният официален кръг от търговски разговори беше в началото на юни, когато търговският секретар на САЩ Уилбър Рос се срещна с китайския вицепремиер Лю Хъ в Пекин.

На този етап няма коментари от страна на американското министерство на финансите на съобщението от Пекин, въпреки че Министерството на търговията на Китай отбеляза, че визитата е по покана на САЩ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама