Япония отбеляза годишнина от капитулацията си във Втората световна война

20:30, 15 авг 18 / Свят 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Япония отбелязва днес 73 години от капитулацията си във Втората световна война, предадоха световните агенции.

Премиерът на страната Шиндзо Абе и император Акихито участваха във възпоминателна церемония в зала "Нипон Будокан" в Токио по случай годишнината.

Абе не засегна въпроса за отговорността на Япония за агресията й по времето на втория световен военен конфликт, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Никога няма да забравим, че сегашният мир и благоденствие са постигнати благодарение на хората, загинали във войната. Нейните ужаси повече не трябва да се повтарят. Нашето намерение е по всякакъв начин да допринасяме за мира и добруването на планетата", каза Абе

Слово държа и император Акихито. В деня на 73-ата годишнина от поражението на Япония, императорът изрази дълбоко разкаяние за Втората световна война.

"Размишлявайки за миналото ни и с чувство на дълбоки угризения, се надявам искрено опустошенията на войната да не се повторят никога. Заедно с целия ни народ днес и аз изразявам искрената си почит към всички изгубили живота си във войната, както на бойното поле, така и навсякъде другаде, моля се за мир по света и за това страната ни да продължи да се развива", заяви императорът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама