Четете повече, четете внимателно!

10:08, 15 авг 18 25 Topnovini Автор: Topnovini

Този коментар започва с истинска история от последните седмици, разиграла се в клон на българска банка с чужда собственост.

Клиент влиза да си открие спестовен план с инвестиции в голям фонд. Ясно му е каква доходност търси и очаква, ясно му е, че парите му не са гарантирани, както при обикновен банков влог до 196 000 лева. Избира да внася по 100 лева на месец за три години, очаквайки парите му да се увеличат с около 10%. С други думи - да е внесъл 3 600 лева, а да получи накрая 3 960. Дотук добре.

Нюансът е, че при договора се попълва анкета, в която му задават въпрос има ли опит с подобен продукт и ако каже “Не” - при всяка вноска подписва документ, че не знае и не разбира добре пазара. За да си върже банката гащите. Но това не е всичко. Разбиват месечната му вноска от 100 лева на пет по 20. И така вместо да плаща такса веднъж, плаща пет пъти. Накрая на периода неговите хипотетични 360 лева доходност на практика са намалели с 210 лева само заради таксите.

Българинът обича да държи парите си в банки, но истината е, че доходността от влоговете е по-малка от инфлацията в страната. Като прибавим и банковите такси - ако внесете 1 000 лева и след година в сметката си имате точно 1 000 лева - значи сте щастливец!

Не коментираме банковата система, не правим и съвети за инвестиции. Говорим за това, че често не внимаваме какво и кого избираме и не четем достатъчно добре документите, които подписваме. Или искаме да минем евтино точно в моменти и за неща, за които евтиното излиза скъпо.

Пример за това са 200 000 българи, които изгоряха със задължителните си застраховки “Гражданска отговорност” заради фалита на кипърската компания “Олимпик”. Над 1 000 българи не могат да получат премиите от застраховките си, а всички пострадали от фалита трябва да сключат нови застраховки в рамките на седмица.

Ако сте от тях и все пак в средата на месеца можете да отделите пари за застраховка (апропо, от миналата седмица тарифите се вдигнаха със средно 100 лева), рискувате да попаднете и в друг казус - печатницата, която произвежда стикери за “Гражданска отговорност” е в отпуск, а застрахователите и брокерите в страната разполагат с по-малко от 200 000 стикера.

С други думи - почти 10% от пазара на този тип застраховки е изправен пред сложен казус. А ако приемем, че всички шофьори са добросъвестни - това означава 10% от собствениците на автомобили в страната като цяло. Голяма част от тях вече се движат по пътищата ни в нарушение. Нещо повече - при случай на ПТП те трябва да поемат щетите на пострадалия автомобил.

И всичко това - заради грешен, неинформиран избор и невнимание при подписването на документи. Да не забравяме и желанието да спестиш някой друг лев.

Публична тайна сред застрахователните брокери от повече от година е, че има две компании, известни с евтините застраховки “Гражданска отговорност” и некоректността при изплащане на щети. Едната вече “гръмна”, а за другата ще замълчим, за да не създадем работа на юристите ни.

И в двете компании много българи сключват своята застраховка, защото е по-евтина. И не говорим за разлики от 100-200 лева, а от 10 до 30. Между две и шест кутии цигари.

Ето толкова струва общественият договор. Това е цената на нашата солидарност, съвест и отговорност към останалите. Между две и шест кутии цигари е цената на нашата глупост.

Сигурно ви се струва прекалено. Но си представете хипотетична ситуация, в която карате автомобила си и на светофар отзад ви удря друг автомобил. Шофьорът му има застраховка в “Олимпик” или друга некоректна компания. Неприятната ситуация с ПТП-то ще ви се стори като детска игра в сравнение с опитите да получите справедлива компенсация за щетите си. И всичко това - защото не четем какво подписваме и с кого го подписваме.

Примерите за това са много. Купуваме собствен имот, взимаме си лъскави мебели, а нямаме 60 лева за застраховка на имуществото. Пада градушка, покривът ни е отнесен от буря или стените се нацепват от земетресение - и търсим помощ от държавата.

А тя не ни е длъжна. Както никой не е длъжен на тези, които са се поблазнили от преференциалните лихви и са оставили парите си в КТБ на влог с доходност, по-голяма от тази на всички останали банки. Урок, който не бе научен след краха на пирамидите през 90-те.

Днес продължаваме да не купуваме книги, а да търкаме талончета. В Топ 20 на най-посещаваните сайтове у нас има два порносайта и е на косъм да влезе трети. Сайт на банка или застрахователен брокер няма. Това е най-голямото доказателство, че не мислим с правилната глава. Но от нас зависи да променим тази тенденция.

И ако тихо препсувате, че са вдигнали застраховките “Гражданска отговорност”, следващият път внимавайте при кого сключвате своята и не забравяйте друг факт - повишаващата се цена е в пряка зависимост от качеството на пътищата, шофьорските умения и бабаитлък.