ФИФА заплаши Нигерия и Гана с изключване от организацията

09:30, 15 авг 18 / Спорт 25 501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ФИФА заплаши футболните федерации на Нигерия и Гана с изключване от световната футболна централа. Мотивът е вмешателство на правителствата на двете страни в дейностите на федерациите, съобщава БГНЕС.

Нигерия си навлече гнева на ФИФА миналия месец, след като Спортното министерство на страната нареди на Футболната федеерация да се съобрази със съдебно решение, че изборът на новия президент на организацията Амаджу Пиник е нелегитимен и да възстанови на назначи на поста Крис Гива. Спорът за оглавяването на федерацията датира от 2014-та година, когато ФИФА отказа да признае избора на Гива за президент, заради нередности в изборния процес, и нареди да се проведе нов вот, който бе спечелен от Пиник. В последствие Гива обжалва избора на Пиник пред съда и жалбата му бе одобрена, което доведе до патовата ситуация. От ФИФА днес заплашиха федерацията с изключване, ако "управлението не бъде върнато в ръцете на законно избрания изпълнителен комитет, оглавяван от президента Амаджу Пиник".

Проблемите на ганайската федерация идват от корупционен скандал, свързан с президента на футболната централа Квеси Нянтаки, след който главният прокурор на страната нареди ръководството на федерацията да бъде разпуснато. "Ако заповедта за разпускането на Футболната федерация на Гана не бъде оттеглена до 27 август, правата ѝ ще бъдат спрени", съобщи  ФИФА.

Според наредбите на ФИФА всякаква държавна намеса в работата на местните футболни федерации е напълно забранена и води до временно спиране на правата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама