Парламентът на Република Сръбска настоява за нов доклад за Сребреница

09:10, 15 авг 18 / Свят 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът на Република Сръбска в Босна и Херцеговина прие резолюция, с която овласти регионалното правителство да оттегли признанието на босненските сърби за клането в Сребреница през 1995 година, предаде Ройтерс.

Решението на скупщината в Баня Лука беше взето по инициатива на президента на Република Сръбска Милорад Додик, който се е кандидатирал за член на колективното председателство на Босна и Херцеговина за изборите през октомври.

Додик не отрича, че е извършено престъпление срещу мюсюлманите в източнобосненския анклав малко преди края на войната преди 23 години. Но във вторник заяви, че международно признатият доклад от 2004 година, в който се казва, че в Сребреница са избити близо 8000 души, е тенденциозен, селективен и неточен.

Парламентът на босненските сърби настоява за нов доклад, който да бъде изготвен до една година от независима международна комисия. Федералните власти в Сараево обаче са категорично против, защото клането в Сребреница е признато за геноцид и от Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия, и от Международния наказателен съд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама