Густав Климт и български класици съжителстват в изложба

14:20, 15 авг 18 / Култура 25 740 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Творби на класици и модерни автори съжителстват в изложбата „Познати – непознати, известни – неизвестни“, която може да се види в галерия „Академия“ на столичната ул. „Шипка“ №1 до 24 август.

Експозицията, която представлява пътуване във времето от Освобождението до втората половина на ХХ век, е подбрана от експонатите на частна колекция. Представени са произведения на 60 известни майстори и на по-малко познати, но значими художници, чиито имена и професионални биографии се оформят едва през последните десетилетия. Сред изтъкнатите творци в сбирката са и такива, работили години наред зад граница и слели се с местната динамика на художествените процеси, а също така и чужденци. В изложбата са включени живопис, рисунки и скулптури. Някои от тях са знакови, други допълват представите за известни живописни платна, трети са напълно непознати и са истински открития.

Сред изтъкнатите имена на български художници са Владимир Димитров-Майстора, представен с портрети на неговите племенници, Васил Стоилов ̶ с ранен подписан пейзаж и етюди към знакови творби, Цанко Лавренов ̶ с автопортрет, Александър Мутафов ̶ с ранен морски пейзаж, Никола Маринов ̶ с живописни платна, много редки за неговото творчество и неизвестни досега. Едно от по-малко познатите имена е на Никола Канов, който присъства с академични етюди от края на ХІХ в. Сред произведенията на скулптурата интерес представляват релефите от Жеко Спиридонов (бронз) и Андрей Николов (гипс), както и нетипичната за творчеството на Цено Тодоров майолика („Голо тяло“). Творбите на майсторите на символизма Христо Берберов и Георги Машев са представителни за епохата.

Сред чужденците, свързали съдбите си с България, са Иван Мърквичка и Ярослав Вешин - от него и от известния представител на виенския сецесион Густав Климт в изложбата са включени рисунки на голи тела, а от Мърквичка – етюд на грънчар.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама