Бум на български туристи в Турция заради поевтинялата лира

16:45, 14 авг 18 / Свят 25 1082 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бум на български туристи в Турция заради ниски цени обезценяването на лирата отчетоха от туристическите агенции у нас. Заради срива на турската лира дрехи, обувки, храни и перилни препарати струват в пъти по-евтино в Турция, отколкото в България, съобщава "Дарик".

Междувременно финансисти предупреждават, че кризата с валутата на южната ни съседка ще се отрази и на стабилността на еврото.

Ниските цени, летните намаления и обезценяването на турската лира привличат ежедневно български туристи към търговските центрова и пазарите в Одрин и Истанбул. "При нас всичко се е увеличило като туристически поток. Но специално след срива на турската лира хората започнаха да пътуват малко повече за ежедневните неща, които са им нужни, за пазар най-вече. Могат да си купят много неща от Турция, като дрехи, прах за пране и много други неща, нужни за ежедневието. Плюс екскурзиите, които са на много добри цени. Лирата като се срина това добави допълнителен бонус за пътуващите натам", обяснява Джамал Лютфи - управител на туроператорска фирма.

Сривът на турската лира ще донесе сътресения в еврозоната, коментира икономистът Йоанис Каламарис. "Това бе очаквано, тъй като макроикономически икономиката на Турция нямаше как да оцелее. В момента ще има едно домино от проблеми във финансов аспект, които ще касаят и европейски банки - в Испания, Италия, тъй като те са финансирали доста турската икономика, и това ще бъде проблем за банковия сектор. Не само за туристическия сектор ще бъде по-евтино, това е добрата страна на нещата. Но има и друга, която евентуално ще повлияе на останалите икономики в Европа", пояснява експертът.

В опит да спре обезценяването на валутата си Турската централна банка освободи милиарди лири и долари за банките в страната. Централната банка в южната ни съседка прогнозира увеличаване на инфлацията.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама