Как са се образували най-старите земни скали?

20:10, 14 авг 18 / Любопитно 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-старите земни скали са се образували след удар на метеорити, които са разтопили все още формиращата се земната кора преди 4 милиарда години, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени, сред които екип от университета Къртин в Пърт, изследваха район около река Акаста в канадските Северозападни територии, наричан Акастов гнайсов комплекс. Специалистите отдавна знаят, че там има скали, които са различни от повечето на Земята, предаде БТА.

Пороят от горещи космическите отломки е предизвикал образуване на богати на силициев двуокис скали на изненадващо малка дълбочина около 500 000 години след формирането на планетата ни. Учените установиха, че процесът е протекъл при много ниско налягане и изключително високи температури. Това е дало възможност да се появят по-еволюирали гранитни скали.

"Моделите ни показват, че скалите край река Акаста са се образували от разтопяването на богати на желязо базалтови скали, съставляващи горните слоеве на кората на примитивната Земя - обясни ръководителят на екипа Тим Джонсън.- Необходимо е било нещо изключително, за да бъдат постигнати температури от 900 градуса Целзий, за да бъдат генерирани тези фелдшпатови скали при толкова ниско налягане. Това означава нещо драстично, като силното загряване от падащи метеорити".

Кората на ранната Земя е била изградена предимно от тъмни скали без силициев двуокис. Гнайсовите скали в канадските северозападни територии съдържат блед и богат на силициев двуокис фелдшпат. Повечето фелдшпатови скали, като гранита, са от много по-късни геоложки периоди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама