Очаква се ново поскъпване на ''Гражданска отговорност''

11:00, 14 авг 18 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очаква се нов скок на цената на застраховката "Гражданска отговорност" заради лошите пътища и завишените искове на роднини. Това стана ясно от думите на Нина Колчакова от Асоциацията на застрахователите пред NOVA. Спекулация, че застраховката ще скочи 20% до края на годината, категорична бе обаче тя.

Колчакова обясни, че за точен процент не може да се говори, докато не излезе новото решение на съда. Преди два месеца Върховният касационен съд с тълкувателно решение разшири кръга от лицата, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие смърт на пътя, припомни Колчакова.

В момента се завеждат стотици дела от близки на загинали при катастрофи, които претендират за компенсация за моралните си болки и страдания и това поставя застрахователите във форсмажорни обстоятелства, обясни тя. "Гражданска отговорност" е социален държавен инструмент за компенсиране на невиновно пострадалите лица на пътя. Застрахователите не се възползват от никакъв скок, държат цените на достатъчно ниско ниво за да могат гражданите да я купят", допълни Колчакова.

Намерете формула за по-справедливо разпределение на вината, призова Красимир Георгиев от Асоциация за квалификация на автомобилистите. Най-лесно е да вдигаме цените на нещо, което държавата е осигурила като задължителен приход, докато в цял свят застрахователите са много активни по отношение намаляване на причините за произшествията, допълни той.

Погребалните автомобили са в най-рисковите заедно с учебните и състезателните, обяви Георгиев. За 1-1,5 г. назад ПТП с учебен автомобил няма, допълни той. И обясни, че има много резерви, преди да се увеличат цените на задължителнага „Гражданска отговорност“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама