ООН: ​"Ислямска държава" има близо 30 000 членове в Сирия и Ирак

10:50, 14 авг 18 / Свят 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов доклад на ООН сочи, че "Ислямска държава" разполага с близо 30 000 членове в Сирия и Ирак, почти поравно разпределени в двете страни, а глобалната ѝ мрежа представлява нарастваща заплаха, също като тази на "Ал Кайда", съобщи Асошиейтед прес и БТА.

В изготвения от експерти доклад до Съвета за сигурност на ООН, разпространен вчера, се казва също, че вероятно в Сирия и Ирак ще оцелее една редуцирана "прикрита версия" на ядрото на "Ислямска държава", която има "значителен" брой свързани с нея поддръжници в Афганистан, Либия, Южна Азия и Западна Африка.

Според доклада глобалната мрежа на Ал Каида "продължава да показва издръжливост", като свързаните с нея групировки и съюзници са много по-силни от Ислямска държава, включително в Сомалия, Южна Азия и районът Сахел в Африка.

Макар че много бойци и командири от ИД са били убити в боевете, а много други бойци и поддръжници са напуснали района на конфликта, експертите казват, че голям брой все още се намират в Сирия и Ирак, като някои се бият, а "други се укриват сред подкрепящи ги общности и градски райони".

В доклада се отбелязва, че оценката за настоящия брой джихадисти в Ирак и Сирия е получена от правителства, които не са посочени поименно. Предполагаемият брой между 20 000 и 30 000 включва "значителен компонент от хиляди активни чуждестранни терористи", посочват експертите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама