Защо Микеланджело подписва единствено своята "Пиета"

11:20, 14 авг 18 / Култура 25 827 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Когато изработва една от най-известните си творби „Пиета”, Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони е едва на 22 години. Днес той е смятан за един от тримата титани на Ренесансовото изкуство заедно с Леонардо да Винчи и Рафаело.

Поръчката за „Пиета“ Микеланджело получава през ноември 1497 г. от френския кардинал Жан Билер, който е бил представител в Рим, за гробницата му. Високата 1,74 м статуя Микеланджело изсича от един-единствен блок от мрамор от Карара, който сам избира. Скулптурата е първият шедьовър, направен от такъв мрамор, който се превръща в любим материал на твореца, и първата от поредица творби на тази тема от автора.

Творбата, създадена в чест на 1500-годишния юбилей от рождението на Христос, изобразява тялото на Исус в скута на майка му Мария след свалянето му от кръста. А двете фигури, изработени в естествени размери, са едни от най-завършените произведения на Микеланджело.

Тази творба всъщност е и единствената, която носи подписа му. След като статуята е изложена в базиликата „Св. Петър”, той също отива да види творението си. Дочува, че хората, скупчили се пред статуята, се питат кой е авторът. Микеланджело сам чува как работата му бива приписвана на друг: „Нашият Гобо от Милано”. Завладян от ярост, по-късно вечерта той се промъква в базиликата и с длето изписва около гърдите на Дева Мария: „Микеланджело Буонароти, Флоренция, направи това”. След това обаче съжалява за действията си и се заклева, че никога повече няма да подпише друго свое творение.

Микеланджело завършва творбата си през 1499 г. Днес изключителният му талант е оценен високо и „Пиета” е определяна като шедьовър. По онова време обаче скулптурата скандализира кардиналите. Най-голямата критика била, че Мария изглежда твърде млада, за да бъде майка на 33-годишен мъж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама