Защо близките приятели „четат“ мислите ни?

17:10, 13 авг 18 / Любопитно 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Питали ли се някога защо най-добрите ви приятели ви разбират както никой друг? Колко пъти сте имали чувството, че те "четат" мислите ви?

Науката може да ви предложи обяснение, пише списание "Нейчър къмюникейшънс", цитирано от БТА. Изследване на специалисти от колежа "Дартмут" в САЩ обяснява вероятните причини за мозъчния синхрон между приятели.
 
За целите на проучването на участниците са показвани клипове, докато мозъчната им активност е изследвана със скенер. Скенерните изображения са показали, че колкото по-близки са двама души, толкова по-сходна е мозъчната им дейност.

Специалистите са установили, че при близките приятели се активират еднакви зони в мозъка, отговарящи за мотивацията, вниманието и преценката. По резултатите учените дори са могли да познаят кои от участниците са приятели.

Проучването повдига два съществени въпроса - дали хората търсят приятели, които мислят като тях, или с течение на времето близостта ги уеднаквява. "Мислим, че се случват и двете неща", казва Адам Клайнбаум от изследователския екип.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама