Манолова: Агенцията за хората с увреждания е разписана в едно изречение в новия закон

14:25, 10 авг 18 25 813 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Новият специализиран орган за хората с увреждания е записан в едно изречение в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта, изготвен от работната група в социалното министерство. Обясняват ни, че е станала грешка и затова е записан в едно изречение, а и на въпросите - защо парламентът ще избира представителите на хората с увреждания". Това заяви омбудсманът Мая Манолова.

В момента в социалното министерство тече среща между майките на деца с увреждания, национално-представителните организации и работната група от министерството, която изготвя законопроекта за хората с увреждания.

Ситуацията е скандална, защото всичко, което сме говорили, писали и предлагали, просто не е взето предвид и поради други, неясни обстоятелства, са взети други текстове. Работата по най-важните текстове предстои. Най-важното по този закон е индивидуалната оценка и нейната задължителност в препоръката на всички органи. Иначе това е едно голо пожелание. Важно е какви промени ще се приемат за медицинските изделия и за помощните средства. Там има едно голо обещание, че ще се работи за това дали да се премести финансирането от едно министерство в друго. Няма нищо за личната помощ. Има едно изречение само”, каза още Манолова. И допълни, че трябва да се разпише точка комисията, която изготвя индивидуална оценка да прави такава и на личната помощ. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама