Зоран Заев се извини за коментара си за Илинденското въстание

14:50, 10 авг 18 / Свят 25 569 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Македония Зоран Заев се извини за коментара си относно Илинденско- Преображенското въстание в интервюто, което даде на 4 август пред телевизия "1ТВ". В него Заев нарече въстанието македонско, което предизвика спорове в родните ни политически среди.

В обръщение в социалната мрежа Facebook македонският премиер поднесе извинение към "приятелите и братята си" българи и посочи, че коментарите му са грешка и са направени по невнимание.

Извинението идва ден след като българския премиер Бойко Борисов заяви, че каквото и да е казал Заев е за негова сметка. 

"Ако Заев го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Съветът ми към всички е да бъдат по-обрани“, коментира вчера Борисов пред журналисти.

Ето цялата публикация на Зоран Заев:

Виждам, че в приятелска България се откри обществен дебат и дори се повдигна въпросът дали двете нации градим ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество.

Искам да призова всички граждани, дори и критиците в Македония и България да не се съмняват, че приятелството и сътрудничеството са искрени.

Повече от една година ние празнуваме заедно общи моменти от историята между двата народа, няколко пъти заедно отбелязваме исторически събития.

Аз съм първият премиер на Македония, който се поклони пред паметника на Гоце Делчев в България (Благоевград) по време на общото честване на празника.

Преди това моят приятел, господин Борисов, беше първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Двамата заедно се поклонихме и пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана тази година почетохме светите братя Кирил и Методий, общите славянски просветители. Премиерът Борисов дойде в Скопие да се поклони пред паметника на холокоста на евреите.

Скъпи приятели и братя от България, вярвайте, че искрено градим приятелството, което преди няколко десетилетия беше изгубено. Това беше загуба и за двете страни. Ние открихме отново нашия приятел и брат. Да не позволяваме да се върнем назад. Това е нашият дълг пред децата ни. Понякога, ние политиците, не сме много внимателни, понякога правим грешки, но ви уверявам, че това е неволно, защото искрено желаем приятелство и сътрудничество така, както го заявихме при подписването на споразумението за добросъседство и приятелство.

Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министър Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на Европейския съюз и пред Съвета на Европа, за да получим дата за започване на преговори с ЕС? Бориха се така сякаш се борят за своята страна.

Можем ли да се правим на слепи и глухи, когато гледаме и слушаме за всичко, което България направи и успя с това да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО? Не видя ли цяла Европа как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз?

Никога няма да забравим това приятелството, което се доказа на дела. Ние сме благодарни и го уважаваме много. Затова заедно ще отпразнуваме и празнуваме миналото си и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство в единство със съюзниците от  Европейския съюз и НАТО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама