Допълнителните пенсии ще могат да се наследяват

14:15, 09 авг 18 / Политика 25 1175 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Осигурените в частни фондове ще получават допълнителна пожизнена пенсия за старост. Тя не може да бъде по-малка от 20% от минималната пенсия за стаж и възраст, което в момента прави около 40 лева на месец.

Това е заложено в подготвен от работна група в социалното министерство проект за изменение и допълнение в Кодекса за социално осигуряване.

"Правото на допълнителна пожизнена пенсия за старост се придобива при навършване на пенсионната възраст на лицето - това е единственото условие. По желание на осигуреното лице се предлага всъщност, при едно условие - че има достатъчни натрупвания по партидата, които позволяват да се изчисли и изплаща пенсия, която е не по-малко от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, пенсията да му се отпусне една година преди навършване на пенсионната му възраст", заяви социалният министър Бисер Петков.

Допълнителните пенсии ще могат да се наследяват. Във всяко пенсионно дружество ще бъде създаден специален резерв за гарантираното изплащане на допълнителните пенсии.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама