Едва ли някой е очаквал, че Русия ще приеме вестта за приключването на спора за името на Македония с радост. Но неочакваното се изрази в рязкото влошаване на отношенията между Москва и Атина. Поканата от НАТО към вече Северна Македония изглежда предизвика за кой ли път засилване на активността на кръгове в Кремъл, които доведоха да  прогонване на двама руски дипломати и недопускане на други двама в Гърция. Този акт изненада мнозина още повече, че същата власт в Атина не се присъедини към съюзниците си в случая Скрипал и не предприе никакви действия. Сега гърците подозират намеса в делата им вследствие новооткритата европейска магистрала пред съседната балканска държава. Управляващите си размениха остри реплики, а външния министър на Русия отмени предвидената си визита.

През годините на Студената война Гърция бе бастион на Запада на Балканите, но дори и тогава отношенията с Москва не бяха ледени, а след разпада на СССР, православието и общите западни граници с исляма ги правеше естествени съюзници с руснаците.  Новото е противопоставянето на Москва за споразумението за името и подкрепата за македонските националисти, които не харесват  географското определение пред името на държавата си. Подкрепа от руската столица получават и гръцките опоненти, които настояват името на гръцката провинция да не се използва в името на чужда държава. Според Кремъл споразумението между Скопие и Атина, след 27 годишен спор, не отговаря на интересите за укрепване на сигурността на Балканите. От наша гледна точка обаче е точно обратното и аргументите са очевидни. Зоран Заев вече заяви в интервю за BuzzFeed News,  че гръцки бизнесмени, "съпричастни към руската кауза", плащат големи суми на враговете на споразумението, за да извършат актове на насилие, преди да се проведе референдума, от който се очаква да потвърди политиката на правителството.

Правителството на Ципрас не остава по назад и определи поведението на Русия като характерен пример за неуважение към трета страна и липса на разбиране за съвременния свят, в който държавите независимо от техния размер са независими и могат да упражняват независима, многоизмерна и демократична външна политика. Подкрепа дойде и отвън, от най-мощния съюзник САЩ - говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, подчерта: "Подкрепяме Гърция, която защитава суверенитета си. Русия трябва да сложи край на дестабилизиращото си поведение!".

Досега топлите отношения на Атина с Москва бяха демонстрирани от управляващата лява партия "Сириза", която се противопоставяше на международните санкции, наложени на Русия след нахлуването и в Украйна. Нейният лидер, премиерът Алексис Ципрас, посети Москва с цел да получи подкрепа през 2015 г., докато заплашваше Европейския съюз, Международния валутен фонд и други кредитори, че Гърция ще се оттегли от спасителните си ангажименти. Във всеки случай, новият неочакван обрат на събитията  доведе до преоценка на отношенията на Гърция с Русия. В бъдеще резултатът би могъл да бъде Атина да играе по-важна роля за стабилизирането на Западните Балкани и така да измести София като най-важен фактор за провеждането на политиките на Европейския съюз. Вместо да се отклонява заради тревогите и интересите на Русия.

 

Станислав Бояджиев

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно