Открива се ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, а за всички останали - гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина - до 10 броя.

Ловуването се извършва само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Задължително е издаването на писмено разрешение с датата, имената на ловците и на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начина и мястото на ловуване, вида и броя на разрешения за отстрел дивеч.

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, на ловни хрътки, както и на други средства и методи, нормативно недопустими при ловуване.

Новите ловци, успешно издържали изпитите за придобиване право на лов и които за първи път през тази година ще участват в ловните излети са 2757, съобщават още от МЗХГ. Те са част от над 118-те хиляди ловци, притежаващи членски карти и заверили билетите си за лов за 2018 година.

Изпълнителна агенция по горите призовава българските ловци стриктно да спазват разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и правилника за неговото приложение, правилата за безопасност по време на лов, противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно