Николай Коляда идва у нас за премиера на спектакъла си "Кокошка"

12:20, 09 авг 18 / Култура 25 555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един от най-известните съвременни европейски драматурзи – руснакът Николай Коляда, пристига в София за премиерата на спектакъла по неговата пиеса „Кокошка“ на 15 и 16 септември.

Човека Театър, както го наричат в родината му, е приел поканата на талантливата млада режисьорка Ана Батева, която ще постави творбата като компилация между текстове на Коляда и Чехов с актьорите Васил Дуев и Василена Винченцо в ролите. Батева – македонка, която живее в България и възпитаничка на проф. Пламен Марков в НАТФИЗ, впечатли преди повече от година Коляда с интерпретацията си на друга негова пиеса - „Мърлин Мърло“, в театъра в Струмица и той я покани да гостува с нея на своя фестивал „Коляда - Plays” в Екатеринбург.

Вдъхновена от организацията на театъра на руснака – режисьор и автор на повече от 90 пиеси, Батева преди дни основа свое артсдружение в София – SPAM Studios, което ще „спами“ зрителите със сериозните проблеми на обществото, но поднесени с ирония и хумор.

„Представления, концерти, изложби, срещи и уъркшопи с велики и интересни артисти са само част от идеите, които възнамеряваме да осъществим и да споделим с вас през предстоящия сезон“, повдигна завесата тя. Дейността си „спамърите“ ще започнат в Нов театър – НДК, където ще е и първата им премиера, „Кокошка“. Композиторът Стефан Здравески – житейски и творчески партньор на Ана, отново ще е отговорен за музиката както в нашумелите й спектакли „Буре барут“ по Деян Дуковски и „Всичко на масата“ по Чарлз Буковски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама