Бенчевгейт, епизод пореден: Кабинетът на Радев дал охраната на митницата на Митьо Очите и Бенчев?

16:16, 08 авг 18 / Политика 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въпреки информациите за лошото здравословно състояние на Бенчо Бенчев, скандалите около неговото участие в “Аркус Сигурност” и работата му като общински съветник не стихват. В поредицата от интервюта по темата от БСП заявиха как поръчката за охрана на обекти на митниците е спечелена по времето на ГЕРБ.

Проверка в регистрите обаче показва съвсем друго.

Поръчката е спечелена на 9 февруари 2017 г., а обявлението към КЗК в регистъра е станало на 17 февруари същата година. В този период на власт е назначеното служебно правителство от встъпилия в длъжност малко по-рано Румен Радев.

Настоящият президент положи зае поста на 22 януари, а служебият кабинет започна работата си три дни по-късно. На практика две седмици след това обществената поръчка за охраната на митниците в Бургас приключва и това се случва в рамките на мандатите на Радев и Огнян Герджиков.

Междувременно продължават противоречията за участието на Бенчо Бенчев в кампанията на сегашния президент. Близкият до Корнелия Нинова бивш червен депутат Атанас Зафиров твърди, че Бенчев е участвал в предизборните акции на Радев, но без да дава конкретика. Опит за такава дни по-рано направи социалистът от региона Чанко Мирчев.

„Дали са били 20, 30 или 50 не мога да ви кажа, но е помагал, води се отчетност”, заяви Мирчев пред bTV.

Отново пред телевизията, в телефонно интервю самият Бенчев потвърди, че е помагал на “червените” и дори заяви, че сумите са по-големи от споменатите. Общинският съветник намекна, че щом той е помагал, а няма официални данни, значи има черна каса.

От своя страна заместникът на Нинова Кирил Добрев категорично отрече БСП да има черна каса, а от президентството коментираха, че има дарителите за кампанията фигурират в списък на Сметната палата.

Местни социалисти коментират, че Зафиров е доста наясно какво участие има Бенчев в кампанията на президента през 2016 г., тъй като ексдепутатът е “негова рожба”, както обясняват социалистите от Бургас. Вече се изнасят хипотези, че той е и човекът, съобщил на Нинова, че фирмата на Бенчев и Митьо Очите има интерес към обществената поръчка за охраната на бургаските митници. “Пътят по оста “Позитано” 20 до Министерски съвет в някои подобни случаи бе много кратка”, коментират източници от средите на бургаските социалисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама