Вълчев готов да отдели института по метеорология от БАН

14:35, 08 авг 18 / Политика 25 671 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на образованието е готово да предпиеме действия за изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология от БАН.

Красимир Вълчев добави, че е разговарял с ръководствата на института и БАН и се надява в кратък период да намерят решение.

Министърът изрази съжаление, че от последната среща преди месец и половина отношенията не са се подобрили, а по скоро са се влошили. Договореността тогава е била да се помогне в краткосрочен план дейността на института както от министерството, така и от БАН - нещо, което не е изпълнено от страна на БАН. В дългосрочен план е трябвало да се отдели бюджетната субсидия за националния институт по хидрология и метеорология.

"Самият институт не е типична научна организация, като основната част от работата е хидрометеорологичното обслужване и това трябва да бъде отчетено от страна на БАН", поясни министър Вълчев, цитиран от БНР.

"Ние предоставяме допълнителни средства над това, което предоставя Академията. Недоволството на Института дойде от разпределението на допълнително дадените в началото на годината 15 милиона лева за увеличение на субсидията на БАН. Доколкото разбирам от тяхното отворено писмо от вчера, недоволството им е въобще към перспективите и за съществуването в рамките на Академията заради неразбирането от страна на ръководните органи на БАН, най-вече от общото събрание", каза още той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама