Какви ползи крие канелата за кожата

10:30, 12 авг 18 25 608 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Канелата има невероятни свойства. Свикнали сме да консумираме десерти и напитки с нея, но нейните ползи не свършват дотам.

Подправката има антиоксидантни, антибактериални и антигъбични свойства. В нея има високо съдържание на фибри и минерали като манган, желязо, калций, които участват в различни процеси в организма.

Канелата влиза в състава на някои козметични продукти. Ето кои са предимствата ѝ за кожата:

Помага при акне

Тийнейджърите, а и много възрастни хора не могат да се избавят от „досадното“ акне. То се дължи на свръхпроизводството на себум, което омазнява кожата. В комбинация с бактерии, попаднали в нея, се образуват пъпки. Маска с канела може да намали възпалението на кожата, причиняващо акне, а също така и омазняването. Ако подправката се обърка с лъжичка мед, се получава антибактериална смес, която почиства порите в дълбочина и кара пъпките да завяхват.

Намалява бръчките

Те се появяват с течение на годините, особено ако водите нездравословен начин на живот и сте активни пушачи. Проучване показва, че канелата подобрява производството на колаген в кожата, който я прави по-стегната. Дори приемът на подправката заедно с храната има антиейдж ефект.

Понижава хиперпигментацията

Под въздействието на слънчевите лъчи през лятото се увеличава производството на пигмента меланин в кожата. Той е основният причинител на така наречените пигментни петна – лунички по лицето и други части на тялото.

Ако след морската ви почивка имате твърде много кафяви петна по кожата, няма как да се избавите от всички, но може да ги намалите чрез маски с канела или биокозметика с подправката. Мазането на кожата с масло от канела, например, е идеалното средство за това, защото отключва ензима тирозиназа, който играе важна роля в производството на пигмента. Хубаво е преди това да тествате дали не сте алергични към него.

Елиминира инфекциите

Канелата има силен антибактериален ефект. Различни независими проучвания показват, че тя премахва бактерии от рода кандида, които често причиняват дерматологични проблеми. Биоактивното вещество канелин в нея пък има антимикробен ефект.

Ако искате да се справите с инфекциите по кожата, може да я намажете с масло от канела или да смесите лъжица канела с няколко капки зехтин. След около 15 минути измийте с хладка вода и подсушете с мека кърпа. Важно е да знаете, че маслото от канела не е подходящо за хора с много чувствителна кожа, защото може да предизвика дразнене и парене, пише tialoto.bg.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама