Киноата съдържа протеин, колкото млякото

09:00, 12 авг 18 25 835 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Киноата e зърноподобна култура, тя принадлежи към семейство Лободови. Трябва да се отбележи, че киноата е семе, а не зърно. Тя притежава полезни свойства, сходни с тези на листните зеленчуци, като например спанака. Още преди 5000 г. инките отглеждали културата, тя е била и основната им храна. Те приемали растението като дар от боговете и го наричали „майка на всички зърна“.

По време на завладяването на Южна Америка испанските колонизатори пренебрежително наричали киноата „храна за индианци“.  Те забранили отглеждането на културата и унищожили всички засети земи. Инките обаче продължили да отглеждат киноа във високите части на Андите. Там испанците не стъпвали, поради сгъстения въздух, който причинява затруднения при дишане. Специфично за растението е, че расте при всякакви условия, за това и древните хора нямали затруднения с планинския район. Киноата е била от голямо значение за прехранването на предколумбовите цивилизации. Тя отстъпва по важност единствено на картофите.

Десетки години растението е забравено от света, до 80-те години на XX-и век. Тогава двама американци изследвали част от Андите. Там те открили значително място с култивирана киноа. Това е първата находка на киноа от изчезването на древната цивилизация.  Скоро след това ООН обявява древното растение за „супер храна“ и продукт на 2013 година, като експертите подчертават високите нива на протеин, които могат да се сравнят с тези на млякото.

Видовете киноа са повече от 100, но най-популярните са – бяла, черна и червена. Днес най-големите производители на киноа са Боливия, Перу и Чили. Като цели 80% от световния добив на киноа идва от Боливия и Перу.

Хранителна стойност на киноата

Нарастващият интерес към киноата не е случен. Тези малки семенца съдържат в себе си толкова полезни вещества, че смело биха могли да засрамят много храни провъзгласени за полезни.  Съдържанието на протеин в растението е много висока (14%). Освен това е богат източник на фибри, фосфор, магнезий, желязо, съдържа малко въглехидрати, всички незаменими аминокиселини, големи количества витамин В и Е. В киноата няма лактоза, за това е много подходяща за хора с непоносимост към нея. В 100 гр. киноа (в сурово състояние) има приблизително: 65% фосфор, 55% магнезий, 35% желязо, 14% протеини и 7% диетични фибри. Киноата е лесна за усвояване. Има леко горчив вкус и нисък гликемичен индекс.

Ползи от киноата:

Едно от най-големите предимства на киноата е високото съдържание на протеин. Тя е предпочитан заместител на животинските протеини. Една чаша киноа осигурява 9 г протеин, което е с един грам повече от средно яйце. Тя съдържа и всички незаменими аминокиселини, включително и лизин. Той е главният „виновник“ за растежа и възобновяването на тъканите на тялото.Без главоболие с киноа. Високото съдържание на магнезии и рибофлавин (В2) я прави отлично лекарство срещу мигрена. Магнезият предотвратява мигрената като свива и възстановява кръвоносните съдове. От своя страна рибофлавина насърчава клетъчното производство на енергия има благоприятен ефект върху мозъка и мускулните клетки.

Киноата спомага и за защита на сърцето. И тук главна роля играе магнезият в растението. Способността му да отпуска кръвоносните съдове помага за намаляване на високо кръвно налягане и сърдечни аритмии.

Растението има почти половината от дневната минимална доза манган и е добър източник на мед и цинк. Тези минерали са необходими за синтеза на супероксид дисмутаза, ензим, който е важен антиоксидант. Този ензим елиминира свободните радикали, които могат да причинят увреждане и окисление в организма. Той не само забавя ефектите на стареенето, но и може да помогне за премахване на раковите клетки.

Друго свойство на „златото на инките“ е детоксикиращият му ефект. Освен това, като лесносмилаема храна, тя позволява лесното усвояване от организма на витамините и минералите, които съдържа. Киноата също е и добър източник на неразтворими фибри, помага за поддържане на здравето на дебелото черво и предотвратява образуването на камъни в жлъчката. Фолиевата киселина и витамин B в киноата помагат за изчистването на  черния дроб от токсини. На хората с високо кръвно налягане или със сърдечно-съдови заболявания често се препоръчва да ядат повече пълнозърнести храни.

Как да сварим правилно киноата?

Киноата има леко хрупкав и ароматен вкус, малко подобен на див ориз. В съд се кипва вода в съотношение 2 към едно. След 15 мин. тя е готова за консумация. Заместете ориза в пълнените чушки с киноа, стават по-бързо и вкусът си заслужава. Семената могат да бъдат използван и за една здравословна закуска. Сварете киноа, добавете мед, сушени или свежи плодове и готово. Продуктът може да се използва за салати, супи, основни ястия и десерти, пише Агрозона.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама