Бенчо бре, чети!

Сигурно всеки, който не е на плажа и вниманието му не е насочено към това да се опази от изгаряне, вече е проследил аспекти от операцията, при която бе разбита групата на Димитър Желязков-Митьо Очите.

Най-любопитните детайли обаче се разкриха, когато Желязков бе арестуван в Истанбул и се разбра, че е бил в компанията на бивш депутат от ДПС и настоящ общински съветник и заместник-председател на общинския съвет от БСП в Бургас.

Разбира се - това веднага вкара случая в друг коловоз - този на политическото говорене. Корнелия Нинова декларира свалянето на политическото доверие от Бенчо Бенчев и образно казано посипа главата си с пепел. Своята или на партията - това е просто детайл.

Изключително интересни бяха и обясненията на един от лидерите на социалистите в Бургас Евгений Мосинов. Неговата фигура няма да коментираме, въпреки сянката, хвърляна върху нея през годините - Мосинов не е обект на акцията в Несебър и Истанбул, а всякакви внушения за него (от това, че е от сивите кардинали по морето и че спонсорира популярен бургаски сайт) са недоказани и не трябва да им обръщаме внимание. Юристът обаче твърдеше, че участието на Бенчев в “Аркус Секюрити” е от 2011-а, след като вече е бил издигнат за общински съветник.

Странен аргумент, който не стана ясно - трябва да приемем като извинение ли? Или като поведението на щраус, който си заравя главата в пясъка? А трябва ли да напомняме, че местни избори имаше и през 2015-а? След тях Бенчев отново е бил кандидат от листата на партията.

Друг общински съветник от БСП обаче направи още по-интересни изказвания. Става дума за Чанко Мирчев, който сутринта сподели своите коментари пред bTV.

„Дали са били 20, 30 или 50 не мога да ви кажа, но е помагал, води се отчетност”, каза сутринта Мирчев за Бенчев. Според него било мантра, че заловеният с Митьо Очите е помагал със „стотици хиляди лева, едва ли не милиони”. И още: „Господин Бенчев винаги е бил лоялен към БСП, изповядва леви убеждения. Ако имахме някаква информация за неговите нерегламентирани връзки с криминалния контингент, нямаше да бъде издигнат като общински съветник.”

Последно? Кога всъщност социалистите са разбрали, че на Бенчев работата май не му е чиста? Или е имало страх, както намекна в статуса си Корнелия Нинова…

Впрочем, лидерът на БСП се опита също да намекне, че Бенчев се пише на сметката на предишно ръководство и че арестуваният общинар всъщност е от гражданската квота на партията. А от цялото говорене около общинския съветник излиза, че най-големият проблем е, че е хванат. Ако не го бяха спипали в компанията на Митьо Очите всички щяха да продължат да затварят своите. Нищо, че участва във фирми, свързани с него.

В говоренето на представителите на левицата се прокрадна и друга теза - че Бенчев е нарочен, едва ли не, защото е от БСП. Иначе във всяка партия имало бенчобенчевци.

Да не се лъжем - възможно е. Само си припомнете Димитър Аврамов, задържан през 2012-а заради съмнения, че е поискал подкуп от земеделец. Тогава ГЕРБ свали доверието си от него и го изключи от партията. Днес Аврамов е част от ДПС.

Нека си спомним и за Живко Мартинов - Суджука. След избухването на скандала с него, ГЕРБ се разграничи от депутата, но и направи прочистване в структурата в Добрич.

От друга страна, Столетницата и до ден днешен така и не обясни както трябва защо всъщност Кирил Добрев бе задържан през 2000-та по пътя Калотина-София. Тогава, по данни на БНР, Добрев получил 215 000 германски марки и 43 000 долара от сръбския гражданин Бранислав Жечевич. В дните около задържането, вестник СЕГА написа:

В БСП уж има толкова много бивши ченгета, а не могат да скалъпят едно добро оправдание за сина на бившия шеф на някои от тях. Или са много оцапани, или пак са много оцапани, та не желаят да кажат поне част от истината. Тази, на която повечето репортери да повярват. Или има наистина какво да крият.”

Подобни случаи има още в редиците на партията - бившият хасковски кмет и шеф на БСП в града Атанас Василев бе осъден за шофиране в нетрезво състояние. След споразумение с държавното обвинение Василев получи четири месеца условно и три години изпитателен срок. През март Емилия Масларова обяви, че Василев е изключен от партията. Три месеца по-късно обаче осъденият кмет се върна в редиците на БСП.

Да оставим обаче и това. 

В политиката и любовта не се мери на килограм. Но въпреки това някои факти имат тежест. Именно затова най-интересни бяха снимките от дома на арестувания Бенчев.

Обърнете внимание на фотоса от хола на бургаския политик. Колко книги видяхте?

Тук-таме се намира някой атлас или издание с повече картинки. Но сред посредствените фигурки, трофеи, икони и бутилки с алкохол книгите са малцинство.

Като гледаш лавиците - иска ти се да перифразираш петкославейковото “Пенчо бре, чети!” и да кажеш “Бенчо бре, чети!” 

Това е състоянието на нещата в дома на човек, за когото дори стана ясно, че е бил близък с покойния доктор на философските науки и президент на България Жельо Желев. 

Така изглежда лавицата на един български политик през 2018-а. 

Това е външното изражение на вътрешния свят на човек, на когото гласуваме доверие да ни управлява.

Това е най-тъжната оценка за (вероятно голяма) част от политическата класа. Години след опитите на Бай Ганьо да стане политик, алековата фикция става действителност.

Догодина отново ще излизаме пред урните. Може би добър вариант е да не слушаме обещанията от екрана, а да поискаме да видим лавиците на кандидатите. Те казват повече от 1 000 думи.