10 храни, които са пълни с антиоксиданти

18:30, 05 авг 18 25 787 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Антиоксидантите защитават тялото ни от вредното въздействие на свободните радикали, които могат да доведат до сериозни заболявания като диабет, сърдечни заболявания и рак. Добрата новина е, че има разнообразие от храни, които могат да осигурят на тялото ни добър запас от антиоксиданти, с които успешно да се предпазим от неблагоприятни последствия за здравето.

От Агрозона подбраxa 10 примера за такива храни:

Черен шоколад – да, шоколадът носи ползи за тялото, но при положение, че е с високо съдържание на какао и се консумира в разумни количества.

Боровинки – те са едновременно нискокалорични, но и пълни с полезни за тялото вещества. Според някои проучвания именно боровинките съдържат най-голямо количество антиоксиданти спрямо всички видове плодове и зеленчуци.

Ягодите – те не само са невероятно вкусни и ароматни, но имат голямо съдържание на витамин С и антиоксиданти.

Годжи бери – тези малки плодчета се използват в традиционната китайска медицина от повече от 2000 години. Заради запаса от витамини, минерали и антиоксиданти, който съдържат са известни и като една от новите суперхрани.

Малини – тези нежни плодове ще доставят на тялото ви фибри, витамин С, манган и антиоксиданти.

Кейл – този зеленчук все още не е много популярен у нас, но в много страни вече е неизменна част от здравословното меню. Той снабдява тялото с антиоксиданти, витамини А, К и С.

Червеното зеле също е отличен избор за салата, която ще ви даде усещане за ситост, но и ще осигури витамини С, К, А и високо ниво на антиоксиданти.

Фасул – той освен антиоксиданти, зарежда организма и с белтъчини. Освен това е вкусна, традиционна и достъпна храна.

Цвекло – тук можем да хванем почти „последния влак“, тъй като цвеклото е по-скоро приятел на есенно-зимната трапеза. Ако имате останало обаче, не пропускайте да го похапнете.

Спанак – през пролетта  и лятото смело можем да се радваме на всякакви салати, супи и основни ястия със спанак.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама