Марк Карни: Има "неприятно висок" риск да няма сделка за Брекзит

14:00, 03 авг 18 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управителят на Британската централна банка Марк Карни предупреди в петък, че има "неприятно висок" риск, че Великобритания ще напусне Европейския съюз, без да бъде постигнато споразумение.

Агенция Ройтерс напомня, че с оставащи по-малко от осем месеца преди Великобритания напусне ЕС (на 29 март 2019 г.), британското правителство все още не е постигнало споразумение с Брюксел относно развода, като в последно време дори зачестява публичното говорене относно перспективата за напускане на единния блок без Брекзит сделка. В същото време обаче не се коментира какво би се случило при подобен сценарий.

Марк Карни заяви в интервю за радио Би Би Си, че липсата на сделка за Брекзит е "възможност с относително малко вероятна, но все още възможност", добавяйки, че това би било "много нежелателно".

"Мисля, че възможността за липса на сделка е неприятно висока към този момент", посочи той в интервюто, допълвайки: "Хората би трябвало да се притесняват от евентуалната липса на Брекзит сделка, което все още е относително малко вероятно, но все пак възможно".

Според шефът на Банк ъф Ингланд потребителските цени вероятно ще нараснат, ако в крайна сметка няма споразумение с ЕС, тъй като компаниите вече одобриха планове за непредвидени обстоятелства, за да запазят веригите за доставки в действие.

Коментарите на Марк Карни задълбочават спада на британската лира, който е в сила след вчерашното очаквано от мнозина решение на британската централна банка да повиши основната лихва до 0,75%, но без да се разчита на по-нататъшно затягане на лихвите ставки в обозримото бъдеще.

В петък британската лира се понижава към двуседмично дъно от 1,2975 щатски долара с поглед към нейното важно 10-месечно дъно от 19 юли около 1,2957 долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама