Рекорден спад в цената на храните по света

09:15, 04 авг 18 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цените на хранителните продукти започват да се свиват под тежестта на твърде голямото предлагане и отчетоха най-големия си спад за 2018 година, съобщава Bloomberg.

През юли, индексът на цените за храните спадна до 168,8 пункта, сочат данни на Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Понижението е с  3,7% , месец след като напрежението заради търговската война спомогна цените да тръгнат надолу за първи път от януари насам.

Най-голям спад  през миналия месец  бележат цените на млечните продукти и захарта на фона на по-добрите производствени перспективи и изобилието от доставки на храна.

Понижение на цените се забелязва при всички групи хранителни продукти, като при растителните масла те удариха 30-месечно дъно.

При захарта цените също тръгнаха надолу след подобряване на перспективите за реколтата на ключови производители като Индия и Тайланд. Това са добри новини за потребителите, които са изправени пред ръст на общите разходи през последните години, докато централните банки се опитват да ограничат темповете на инфлация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама