Не навсякъде се спазват изискванията за намаляване на тежестта на ученическите раници

20:05, 02 авг 18 25 553 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не всяко училище спазва предвидените от МОН мерки за облекчаване на тежестта на ученическите раници. Това коментира д-р Станислав Милев – началник на операционния блок на Клиниката по ортопедия и травматология при Университетската болница “Света Ана“, пред БНР.

Подрастващите трябва да спазват изискванията за типа раница и тежестта, допълни той. "МОН е въвело такива изисквания, но не всички директори ги спазват. Те са въведени с оглед на оптимизиране на учебната програма – едни материали да седят в училище, а други – не“, поясни още Милев.

По думите му, гръбначните изкривявания и сколиозата, които могат да възникнат от носенето на неподходяща като тежест и форма раница, трябва де се профилактират. Профилактиката започва още от избора на раница. Тя трябва да е съобразена с ръста на детето, да е изчислена правилно дължината на презрамките, както и самата раница да бъде с твърд гръб.

"Лечението на възникнало гръбначно нарушение е индивидуално. Прилага се най-вече изправителна гимнастика и физиотерапия", допълни още д-р Станислав Милев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама