С 283% се е увеличил вносът на американска соя в ЕС

08:30, 05 авг 18 25 525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 283% се е увеличил вносът на соя в ЕС от САЩ през първото полугодие на 2018 г. и достига 360 000 тона. Общият дял на американска соя във вноса в ЕС достига 37%, което е с 9% повече в сравнение с година.

Това става ясно от последния доклад на Европейската комисия. Този отчет за търговията между ЕС и САЩ ще се публикува на всеки два месеца и това бе договорено по време на последната среща във Вашингтон между президентите на Европейската комисия и на САЩ Доналд Тръмп.

„ЕС може да внася повече соя от САЩ и това се случва в момента.“, каза президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от пресцентъра на Европейската комисия. „Това е печеливша ситуация за европейците и за американските граждани.“, допълни той.

„ЕС и САЩ отдавна са партньори и има възможности за развитие на това партньорство. Ние изразихме нашата готовност да внасяме повече соя от ЕАЩ и това вече се случва. Европейците и американците могат да спечелят много, като работят заедно.“, каза еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.

Увеличава се също така вносът на соеви продукти от САЩ през юли и той възлиза на 185 000 тона, което е с 3,337% повече в сравнение с юли 2017 г.

В момента ЕС внася 30 млн. тона соя, които обаче не са достатъчни, за да задоволят нуждите на животновъдния сектор, пише Агрозона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама