Как правилно да избягваме вредните бактерии в храната

11:00, 05 авг 18 25 555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отглеждането на здрави животни е важно за фермерите и ветеринарите. Животните обаче се разболяват и също като хората се нуждаят от лечение и въпреки, че на пазара има разрешени за употреба антибиотици, употребата има е ограничена, за да се предотврати резистентност на бактериите, което може да се превърне в проблем за животните, хората и околната среда.

Какво означава това обаче за доставката на храни за хората? Как можем да правим правилен избор на месо за консумация? Експертите отговарят на няколко въпроса за употребата на антибиотици при отглеждането на животни и проблема с резистентността на антибиотиците.

Има ли антибиотици в продуктите, които ядем?

Малка е вероятността един човек да поеме антибиотик от животно, което е било лекувано. Потребителите нямат никакъв риск да консумират антибиотици от предварително третирани животни. Когато едно животно бъде лекувано с антибиотик, то първо трябва да оздравее и да мине достатъчно време, в което да се изчисти от антибиотика, преди да бъде отведено за продажба в търговската мрежа.

Каква е връзката между употребата на антибиотици и мен?

При отговорно използване антибиотиците са важно средство за фермерите и ветеринарните лекари да поддържат здравето на животните. Въпреки това, те могат да допринесат за развитието на резистентни бактерии, които присъстват както в месото, така и в околната среда. Потребителите могат да избегнат антибиотиците в храната, като подлагат месото на термична обработка, като използват чиста посуда, мият често ръцете си и поддържат добра хигиена в кухнята, а също като съхраняват месото на подходяща температура. За да се избегне разпространението на резистентни бактерии също така е необходимо да се избягва контакт със заразени хора, особено в болнична среда.

Има „супербактерии“ в месото, яйцата и млечните продукти, които ядем?

Храната не е стерилна и съществува вероятност в храната да има бактерии. Множество често срещани бактерии може да се съдържат в храната ни. Tакива са салмонела, ешерихия коли и листерия. Има много случаи по света, при които се регистрират болести, пренасяни чрез храната. Въпреки стриктните практики за безопасност на праните, които се спазват от производителите и ресторантите, все ще има случаи на заразяване с вредни бактерии, пише Агрозона.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама