Български ученици спечелиха девет медала на олимпиада по лингвистика

12:50, 31 юли 18 25 2616 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Девет медала - два златни, пет сребърни и два бронзови - завоюваха български ученици на XVI Международна олимпиада по лингвистика, която се проведе в чешката столица Прага. Това съобщава пресцентърът на МОН. В индивидуалното състезание страната ни е заела второ място с точка по-малко от първенците.

Със злато се окичиха Виктор Балтин от ППМГ "Акад.Никола Обрешков" в Бургас и Здравко Иванов от СМГ. Двамата са четвърти и пети в генералното класиране.

Сребърен медал е спечелила Елена Кескинова от СМГ, а Цветелина Стефанова от СУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ" в Русе и Георги Йотов от 164 Испанска гимназия в София са взели бронзови отличия.

Други две български ученички - Грета Христозова от ЕГ "Пловдив" и Асел Исмолдаева от МГ "Д-р Петър Берон" във Варна, са получили почетни грамоти.

В отборното състезание българският състав е спечелил още четири сребърни медала. Елена Кескинова е наградена за най-добро решение на две задачи, което се случва изключително рядко, отбелязват от просветното министерство.

Въпреки че това не е част от официалното класиране, е голямо постижение за страната, са коментирали ръководителите на отбора Александър Велинов, Любомир Златков и Динко Раднев, цитирани в информацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама