Седмокласниците вече ще полагат изпити по материалa от 5-и до 7-и клас

13:55, 30 юли 18 25 714 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От следващата учебна година седмокласниците ще полагат изпити по материал от пети, шести и седми клас, а не както досега само от последната година. Националното външно оценяване ще запази двата модула - по Български език и литература и по Математика. Това съобщиха на брифинг експерти в Министерството на образованието, по време на който бяха представени новостите при Националното външно оценяване за 7-и клас през учебната година 2018/2019.

Учебното съдържание по български език и литература ще бъде олекотено. Изпитът по математика ще продължи 150 минути, но ще започва в 9.00 часа вместо в 10.00.

Учениците, които ще са 7-и клас през предстоящата учебна година, са първият випуск, който е обучаван по новите програми и за който важи в сила регламентът, според който външното оценяване измерва знанията в целия прогимназиален етап. С цел обаче да не се създават притеснения у родителите и учениците, от МОН са решили изпитът по Български език и литература в частта литература да включва само произведения, изучавани в 7-и клас. 

Учениците, които ще завършат 7-и клас в учебната година 2019/2020, ще полагат изпит върху произведенията, изучавани в 6-и и 7-и клас. Децата, които завършват 7-и клас в учебната година 2020/2021, ще държат изпит върху произведенията от 5, 6 и 7-и клас. Това е с цел поетапно въвеждане на новите учебни планове.

В частта Български език НВО ще оценява знания от 5 до 7 клас. Новото е, че няма да има задачи за залог и вид на глагола, видове подчинени изречения, фразеологични словосъчетания и пароними, посочи Александър Трингов от МОН.

В частта Литература ще бъдат включени две произведения на Добри Чинтулов - "Стани, стани юнак балкански" и "Вятър ечи, Балкан стене", както и по една нова част от произведенията на Алеко Константинов "Бай Ганьо" и "До Чикаго и назад". Запазва се вторият модул - преразказ на непознат текст /от български или чужд автор/ с дидактическа задача. При задачата за извличане на информация от два източника - текст и таблица, вместо таблицата ще може да е карта, диаграма или схема.

При изпита по математика се запазват трите вида задачи - с избираем отговор, с кратък отговор и разширени задачи. Учениците ще могат да използват свитък с формули. Съотношението алгебра/геометрия също се запазва едно към едно, каза Маня Манева от МОН. От изпита отпадат т.нар. линейни параметрични уравнения и линейни параметрични неравенства.

Графикът за провеждане на НВО е в етап на обществено обсъждане. Предстои в края на август да стане ясно кои ще са датите. Очаква се да бъдат във втората седмица на юни, което е продиктувано от факта, че от новата учебна година седмокласниците ще завършват на 30 юни, вместо на 15 юни както досега.

Изпити в средата и малко след средата на юни не са ново за образователната система и това няма да доведе до удължаване на общия график, заяви министър Красимир Вълчев. По повод притеснения на родители, че изпитите ще са в много топло време, той посочи, че температурният аргумент не е достатъчно силен. Той допълни, че справка показва, че средните температури за периода 15 - 20 юни са около 22.5 - 23 градуса. Министърът припомни, че България е една от малкото страни, в които учебната година започва на 15 септември, вместо в началото на месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама