Експерти за готвените от МОН промени в изпитите и ваканциите на учениците

13:10, 30 юли 18 25 536 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерство на образованието подготвя промени в графиците на изпитите след 7-ми и 12-ти клас, които засягат учители, ученици и родители. Тече едномесечно обществено обсъждане.

"Нашето предложение е зимната ваканция да придобие един нормален европейски вид, за да могат децата да бъдат с техните родители и семейното възпитание да се случва по-добре", отбеляза Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" пред БНР.

"Дните през зимната ваканция са посветени на семейството, а всъщност ние даваме на децата само три такива дни. Някои казват, че това са работни дни за държавата, но всяко едно семейство има начини да си освободи дни и даде своето внимание на учениците. Не по същия начин стои въпросът с междусрочната вканция. Нашият синдикат предлага това да са дни за някакъв вид дейности, които да бъдат насочени към ученика или дни за занимания по интереси. Това е нещо, което бихме могли да развием. Има го в немалко европейски страни. По този начин детето е в училището, но не се водят учебни занятия, а само занятия по интереси, в които е много добре да бъдат включени и родителите. Тези занимания са разтоварващи, но имат голямо значение за социализацията и възпитанието на ученика", коментира Петров. 

"Начинът, по който се провеждат изпитите след седми клас, не стимулира ученето, а зубренето", коментира пред от своя страна Асен Александров, директор на 51 СУ.

"В пети клас всички амбициозни ученици живеят с една мечта – след седми клас да постъпят в елитно училище. За да постъпят в елитно училище, те трябва да изкарат на изпитите след седми клас по математика и български език добри оценки. По този начин те не се интересуват въобще от другите предмети. По-скоро има някакъв натиск към учителите, за да им пишат оценки. Моето предложение е в изпитите след седми клас да има целият цикъл от предмети, нещо от рода на изпитите PISA – да включва български език и литература, история, природни науки, така че те да не бъдат свързани с конкретния материал, а с начина, по който децата мислят", обяснява Александров.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама