Колко всъщност?

“Утре отивам на Бузлуджа! От години не съм пътувала в този район. Ама сега тук с някои от съседите се събираме. Организираха екскурзия и на мен ми е безплатно!”

С тези думи една от пенсионерките в блок в столичния “Младост” се приготвя за пътешествие до Историческата поляна. То се организира на принципа на евтините екскурзии до Рилския манарстир или Охрид, които постоянно се рекламират в пощенските кутии - записваш се, плащаш изключително ниска такса (или никаква), но при достигането на крайната точка на екскурзията се прави търговска презентация. Меко казано, желателно е да си купиш нещо. И накрая пак плащаш повече, отколкото са ти казали, че струва пътуването.

Колко от “заклетите социалисти” на Бузлуджа вчера са отишли наистина за тежките констатации на Корнелия Нинова и Сергей Станишев - не е ясно. Притегателен център за публиката ли бяха Горан Брегович (който така или иначе е идвал у нас около десетина пъти) и обявената (но в крайна сметка отрекла участие в проявата) Гери-Никол - също не е можем да кажем.

На фона на всичко това обаче изключителна изненада предизвикаха думите на Корнелия Нинова, че на Историческата поляна са присъствали над 70 000 души.

“Над 1000 автобуса от цялата страна и стотици автомобили докараха привържениците на червената идея на мястото, на което преди 127 години е учредена Българската социалдемократическа партия. Лидерът на столетницата – Корнелия Нинова, буквално взриви над 70-те хиляди души на върха”, пише сайтът “Ренесанс на истината”. Сигурно повечето от вас не са го чували, но редица подобни “медии” налагат тезата за десетките хиляди присъстващи на мероприятието.

Според официоза “ДУМА” пък на събитието са присъствали и много гости от Словения, Сърбия, Черна гора и Румъния.

В материалите по темата вчера bTV говореше за над 350 автобуса, а според “24 часа” по данни на полицията автобусите са били около 500. Появи се трета информация - за 463 автобуса и около 900 автомобила. Спомена се дори за починала възрастна жена след като е блъсната от автобус, участващ в превоза, както и за автобусен шофьор починал вследствие на инфаркт.

Ако вземем по-голямата цифра и с уговорката, че всички 500 автобуса са били с по около 70 места (което не е съвсем реалистично) и всички те са били заети - това прави около 35 000 души. Ако приемем, че е имало и 1 000 автомобила, дошли за форума на Бузлуджа, можем да прибавим към сметката още около 4 000 души. Ако всяка кола е била пълна.

Всичко това означава, че в най-добрия случай Корнелия Нинова е говорила пред под 40 000 души. А по-реалната сметка би показала, че присъствалите на събитието са поне наполовина по-малко от обявените 70 000.

Защо въпросът за това колко души са присъствали на Бузлуджа е толкова важен? Тиражирането на бройката придава по-голяма тежест на събитието, а оттам и на политическото говорене на лидерите на БСП. Затова за тях е важно да се декларират повече присъствали.

Често организаторите на безплатни публични събития, протести и митинги спекулират с числата в тяхна полза. Но обикновено завишаването е леко нагоре, а не 50%. Но в случая с форума на Историческата поляна трябва да видим и структурата на присъстващите, за да уточним колко от тях наистина са дошли заради Корнелия Нинова и Елена Йончева. От бройката трябва да се извадят обявените чужденци, тъй като те не са електорат на БСП. Изваждаме и дошлите просто да чуят Брегович безплатно. На финала трябва да извадим и “почерпените” с безплатна екскурзия, като пенсионерката от началото на материала. За съжаление обаче - не знаем точната им бройка.

Затова, след еуфорията, може би е добре Българската социалистическа партия да сподели и колко всъщност струва цялостната организация на събитието - техника, хонорара на Горан Брегович, логистиката с автобусите…

Преди години, Сергей Станишев се качи на Бузлуджа с група мотористи и дори носеше кожено яке, на чийто гръб пишеше: “Ако четете това, значи Елена е паднала от мотора”. Днес лидерът на ПЕС не е гадже с депутатката от БСП. Дали заради това или по други причини, Столетницата замени моторите с велосипеди. Затова би било интересно да каже и колко струва организацията на състезанието за велосипедисти, включено в календара на БКС. И дали партията е платила цялата организация или са разчитали на съюза, който харчи държавни пари.

Да припомним, че Бузлуджа се случва след като тясното ръководство на БСП отиде в зала 3 на НДК, за да представи своята “Визия за България”. Събитието бе организирано главно, за да даде нова посока за политическо говорене на Бузлуджа, така че и то трябва да дойде в общата сметка.

Традицията у нас повелява подобни мащабни събития да се случват в навечерието на избори. При положение, че догодина има вот за евродепутати, а през есента - местни избори - интересно защо социалистите харчат с лека ръка от партийната си субсидия още сега. Или може би се готви друг сценарий?