Куба обсъжда нова конституция

13:54, 22 юли 18 / Свят 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кубинският парламент одобри вчера кабинета, назначен от новия президент Мигел Диас-Канел, в който постовете си запазват повечето министри от правителството на Раул Кастро, с изключение на ключовия пост на икономическите реформи, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Освен това Националното събрание прие за обсъждане предложената реформа на конституцията от 1976-а година, която ще признае частната собственост в кубинското общество, ще учреди поста премиер наред с президента, ще ограничи правото да се заема върховния държавен пост до два петгодишни мандата, ще легализира еднополовите бракове, но ще запази ролята на комунистическата партия като единствена политическа сила.

До края на годината проектът ще бъде поставен на национален референдум, преди да се върне в парламента за окончателно утвърждаване.

Новият Министерски съвет има 34-ма членове.

Постовете си на заместник-председатели (вицепрезиденти) запазват участниците в революцията от 1959-а година, 86-годишният Рамиро Валдес и 76-годишният ген. Улисес Росалес дел Торо, както и Рикардо Кабрисас Руис.

Министрите на външните и вътрешните работи, на отбраната, външната търговия и финансите остават същите.

Главната промяна, която отбелязват наблюдателите, е отсъствието на Марино Мурильо, който отговаряше за икономиката, и който помагаше на Раул Кастро в течение на десетилетие за въвеждането на частната инициатива в социалистическото стопанство. Новият министър на икономиката и планирането се казва Алехандро Хил, предаде ТАСС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама