До 3000 лв. глоба за събирачите на мурсалски чай

09:30, 22 юли 18 25 501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Популацията на мурсалски (Пирински) чай в Родопите е стабилна. Това установиха при извънредни проверки експерти от  РИОСВ – Смолян, Регионалната дирекция по горите и Държавно горско стопанство в Смолян, съобщават от МОСВ. Проверени са най-големите находища на мурсалски чай в областта – землищата на Девин и Мугла. На площ от над 120 хектара са установени туфи с до 20 цветоносни стръка в начална фаза на цъфтеж.

Проверките са във връзка със заповедта на министъра на околната среда и водите, с която се въвежда забрана за събиране на мурсалски чай от естествените находища, включително за лични нужди. Тя цели подобряване на състоянието на естествените находища и опазването на лечебното растение. Проверки ще бъдат извършени и в други райони с естествено разпространение на вида до приключване на цъфтежа. Нарушителите на забраната ще бъдат санкционирани с глоба от 100 до 1000 лв. или с имуществена санкция от 500 до 3000 лв.

Мурсалският чай е балкански ендемит,  включен в Червената книга на България със статут на застрашен. В България се среща в планините Славянка, Пирин и Родопи от 1000 до 2000 метра надморска височина. Основен отрицателно действащ фактор за вида е активното събиране на растението с търговска цел, което би могло да доведе до пълното унищожаване на популациите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама