НС задължи кабинета да не подписва двустранни споразумения за връщане на мигранти

14:38, 20 юли 18 / Политика 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерският съвет да не подписва двустранни споразумения за мигранти - това гласи решението, които приеха  депутатите по предложение на лидера на левицата Корнелия Нинова. 

Нинова прочете в пленарна зала приетото решение: „Народното събрание, като отчита заключенията на Европейския съвет от 28 юни 2018 г., реши: Първо - задължава Министерският съвет да не подписва двустранни споразумение за обратно приемане на мигранти. Второ - задължава Министерският съвет да внесе в Народното събрание позиция за общо решение на Европейския съюз по въпросите на миграцията. Трето - в срок до 30 септември 2018 г. Министерският съвет да представи пред Народното събрание предложението на България по така наречената "Дъблинска система за прием на бежанци", съобщи БНР. 

Решението беше прието след разискване по политиката на правителството за мигрантската криза, поискано от БСП, на което присъства премиерът Бойко Борисов.

„Към днешна дата, към този момент, България е единствената държава в Европейския съюз, която се е справила с мигрантите, има почти нулев натиск и е давана за пример“, каза премиерът.

От БСП настояха Министерският съвет да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, а ГЕРБ поискаха да се възложи на МС да отстоява националните позиции, свързани с реформата на общата европейска система на убежище.

„Отново има волята на един човек, която не отразява решенията на българските държавни институции и не защитава българския национален интерес. Господин Борисов, това решение на ГЕРБ е капан за Вас. Това са общи приказки за подкрепа на позиции, които България не е взела в органите си и дава основание от тук нататък всеки ден, по всеки повод и при всяка Ваша дума и позиция да получават упреци и удари“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По време на изказването си премиерът Борисов изрази готовност за приемане на консенсусно решение.

„Аз съм склонен, ще поискам една минута-две почивка, ще говоря с моята партия, стига после да не кажете - защото, аз освен премиер, съм си и председател на партията... Ако нашият парламент днес вземе решение - те са две уязвимите места, където би могло да се прилага натиск, а до този момент нито сме подписвали, нито сме поемали ангажимент за подписване на двустранни каквито и да е споразумения, но нищо лошо няма парламентът да вземе решение правителството да не подписва еди какви си двустранни... или каквито искате решения. Това е, което чух  от вашата точка“, каза премиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама