Северна Корея е отбелязала най-силен икономически спад от 20 г. през 2017-та

14:40, 20 юли 18 / Свят 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Икономиката на Северна Корея се е свила с най-силен темп от две десетилетия през 2017 година, сочи публикувана днес оценка на Южнокорейската централна банка (Bank of Korea), цитирана от БТА.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Северна Корея миналата година е намалял с 3,5 на сто спрямо предходната година. Това е най-големият спад от срива с 6,5 на сто през 1997 година, когато изолираната страната бе засегната от опустошителен глад, отбелязва Южнокорейската централна банка.

Промишленото производство, което носи около една трета от севернокорейския БВП, е спаднало с 8,5 на сто. Това също е най-голямото понижение от 1997 година, тъй като заводското производство се срина на фона на ограниченията върху вноса на петрол и други енергийни суровини. Производството на земеделския и строителния сектор е намаляло със съответно 1,3 на сто и 4,4 на сто. 

"Санкциите през 2017 г. бяха по-силни отколкото през 2016 година", отбелязва Шин Сьон Чхол, ръководител на екипа за координация на националните отчети на централната банка.

"Обемът на външната търговия се сви значително на фона на забраната върху въглищата, стоманата, рибните и текстилни продукти. Трудно е да се получат точни цифри, но (забраните за износ) смазаха промишленото производство", уточнява експертът. 

Данните за резкия икономически спад са оповестени на фона на предупрежденията на анализатори, че изолираната страна трябва да се насочи към икономическо развитие. Мерки в тази посока бяха обявени от севернокорейския лидер Ким Чен Ун през април тази година.

Ким обеща да пренасочи вниманието от развиване на ядрения арсенал на Северна Корея към следване на китайския пример за "социалистическо икономическо строителство", преди да проведе историческата среща с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур през юни.

Промишлените сектори на севернокорейската икономика, които са силно зависими от въглищата, пострадаха, след като Съветът за сигурност на ООН засили санкциите срещу Пхенян след години ядрени изпитания. Китай, най-големият търговски партньор на Северна Корея, приложи стриктно санкциите през втората половина на 2017 година, което засегна севернокорейския заводски сектор.

Южнокорейската централна банка използва данни, събрани от правителствени и разузнавателни служби, за да направи икономическите си оценки. Проучванията на институцията включват проследяване на размера на оризищата в граничните области, наблюдение на трафика, интервюта със севернокорейки бегълци.

Северна Корея не публикува данни за икономиката си.

Брутният национален доход на човек от населението в Северна Корея се равнява на 1,46 милиона вона (1283,52 д.) или около 4,4 на сто от стойността на показателя в Южна Корея, посочва Южнокорейската централна банка.

Общият износ на Пхенян се е сринал с 37,2 процента през 2017 година, което е най-големият спад след понижението от 38,5 процента през 1998 година, допълва институцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама