„Обединени патриоти“ с писмо до турския посланик в защита на българския граничар

12:15, 20 юли 18 / Политика 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народните представители от парламентарната група на „Обединени патриоти“ са изпратили официално писмо до посланика на Турция у нас Хасан Улусой, в което се обявяват остро срещу искането на Анкара за екстрадиция на българския граничен полицай Михаил Цонков.

Европейският съд по правата на човека се е произнесъл с решение, че българската държава е провела цялостно, обективно и ритмично разследване по случая, пишат депутатите. Народните представители от „Обединени патриоти“ определят като недопустимо искането за екстрадиция и считат, че с подобни актове турската държава не спомага за развиване на добросъседските отношения между Анкара и София.

Ето какво съдържа писмото:


УВАЖАЕМИ Г-Н УЛУСОЙ,

Ние, народните представители от ПГ „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ“ в 44-ото Народно събрание на Република България, остро се противопоставяме на отправеното от турската държава искане за екстрадиция на българските граничари, разследвани за смъртта на турски бракониер. Намираме същото за неоснователно, както и намеса във вътрешните работи на Република България и рушащо добросъседските отношения между нашите страни.

Възражението ни е във връзка със случая от 17 април 2008 г., когато турска лодка навлиза в българските териториални води. При опит за арест на рибари-бракониери, един от тях е прострелян, като българският граничен полицай Михаил Цонков и трима негови колеги са обвинени за смъртта му. В гр. Сливен е водено разследване, което установи, че българските гранични полицаи са действали законосъобразно, а смъртта е следствие на т.нар. случайно деяние. С присъдите на българския съд бракониерите са осъдени за незаконно преминаване на границата и за нанасяне на телесни повреди над граничарите. След сезиране от наследниците на починалия турски гражданин Европейският съд по правата на човека се произнесе с решение, че българската държава е провела цялостно, обективно и ритмично разследване, като изводът ѝ за липса на престъпление е правилен.

България е подписала Европейската конвенция за екстрадиция с резерва, според която страната ни не екстрадира свои граждани. Освен това, според Конвенцията, има взаимно признаване на присъди и не може за едно и също нещо човек да получи наказание, след като в друга страна е било прекратено производството срещу него заради липса на престъпление.

На база на гореизложените факти смятаме за недопустимо искането за екстрадиция, което пренебрегва решението на българския съд и  Европейския съд по правата на човека. Считаме, че по този начин турската държава не спомага за развиване на добросъседските отношения между Република България и Република Турция.   
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама