Откриха руски военен кораб, потънал със злато за 130 милиарда долара

11:28, 20 юли 18 / Свят 25 627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Южнокорейски спасителен екип откри останките на руски военен кораб, който преди  113 години е потънал след морска битка и се смята, че все още съдържа златни кюлчета и монети на стойност над 130 милиарда долара.

Корабът на руския императорски флот „Дмитрий Донской“ е открит на дълбочина повече от 425 метра, на около един километър от южнокорейския остров Улеунгдо.

Съвместен екип, съставен от експерти от Южна Корея, Великобритания и Канада, откри останките от кораба в неделя, 13 юли, и използва две подводници с екипаж, за да заснеме кадри от кораба. Видеото показва големи повреди на кораба, причинени от битката с японски кораби през далечната 1905-а година

Идентичността на 5,800-тонния военен кораб се потвърждава, като екипажът на една от подводниците е успял да заснеме името изписано на задната част на кораба. Пуснат на вода в Санкт Петербург през август 1883-а година, „Дмитрий Донской“ е проектиран като боен кораб и е оборудван с пълен комплект платна и двигател на въглища.

Ескадрилата е била унищожена от японския флот през май 1905-а година в битката при Цушима. Назначен да защитава транспортните кораби в задната част на формацията, „Дмитрий Донской“ успява да се измъкне, но по-късно е открит на път за руското пристанище Владивосток.
Около 60 от членовете на екипажа са убити и още 120 ранени, преди капитан Иван Лебедев да закотви кораба край остров Улеунгдо. На следващата сутрин, 29 май 1905-а година, корабът потъва и екипажът е задържан от японците.

Има сведения, че „Дмитрий Донской“ е носил средствата на целия флот и е имал 5 500 кутии, съдържащи златни кюлчета, както и 200 тона златни монети. Корейците смятат, че златото има обща стойност днес от $130.3 милиарда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама