Решението на КЗК за сделката за ЧЕЗ може да падне в съда, смятат експерти

10:40, 20 юли 18 / Политика 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Аргументите на Комисията за защита на конкуренцията, че "Инерком" не може да купи ЧЕЗ в конкретния случай не са и толкова важни, защото това е очакван ход. Това коментира Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката, пред БНТ. 

По думите на Куюмджиев това е било правилен ход, защото не може компания като "Инерком" с подобен размер, да придобие стратегическа инфраструктура, която захранва с ток около 3 млн. граждани. Според него във ВАС решението може би ще има проблеми.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев има доста слаби места в решението, защото фактически "Инерком" добавя върху производството на енергия от фотоволтаични централи между 20 и 40 мегавата върху общо 1089 мегавата, което е незначителен дял.

"Съгласно действащата методика за определяне на господстващо положение, ако сте с дял по-малък от 15%, КЗК не се произнася, произнася се ако сте около и над 40%", добави проф. Тасев.

И според него вчерашното решение на КЗК ще падне във Върховния административен съд.

"Когато се продаваха ЧЕЗ и другите ЕРП-та, бяха избрани критерии - доказан опит от поне 10 години при управлението на ЕРП-та, минимум 5% участие на либерализиран пазар, капитал от минимум 700 млн. евро, кредитен рейтинг от поне BB- според Standart&Poors и т.н. ЧЕЗ реши да продаде активите на компания, която нито има опита, нито парите, нито кредитния рейтинг", коментира Явор Куюмжиев.

Той отбеляза, че "Инерком" трябва да плати на ЧЕЗ до 15 ноември, иначе сделката отпада. Куюмджиев призова държавата да се включи в сделката и да си върне ЕРП-то в Западна България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама