Възможно е Великобритания да напусне ЕС без споразумение

18:10, 19 юли 18 / Свят 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия представи съобщение за работата по подготовката за всички последици от оттеглянето на Великобритания от ЕС, съобщи БТА. 

На 30-ти март 2019 г. Великобритания ще напусне ЕС и ще се превърне във външна ("трета") държава. Това ще има отрицателни последици за гражданите, дружествата и администрациите. Такива последици са въвеждането на нови проверки на външната граница на ЕС с Великобритания, промяна във валидността на издаваните британски лицензи, сертификати и разрешения, както и различни правила за прехвърлянето на данни.

С приетия днес текст държавите от ЕС са призовани да ускорят подготовката. Текстът е съставен в отговор на отправеното миналия месец искане от страна на Европейския съвет да се повиши готовността на всички равнища и за всички последици.

Въпреки че ЕС работи денонощно за постигането на споразумение за организираното оттегляне на Великобритания, оттеглянето несъмнено ще причини смущения - например в търговските вериги на доставки, независимо дали ще бъде постигнато такова споразумение, заявява ЕК. Тъй като все още не е сигурно дали на тази дата ще има одобрено споразумение за оттегляне и какво то ще включва, сега се извършват действия в опит да бъде осигурена подготовката на институциите на ЕС и държавите от Общността за оттеглянето на Великобритания. При всички случаи, дори ако бъде постигнато споразумение, след оттеглянето си Великобритания повече няма да бъде държава от ЕС и затова няма да се ползва от същите предимства, добавя комисията.

Подготовката за оттеглянето е отговорност не само на институциите на ЕС. Това е съвместно усилие на европейско, национално и регионално равнище, и включва дружествата и гражданите. Всички трябва да ускорят подготовката, като вземат предвид всички възможности, и да поемат отговорност, се отбелязва в текста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама