Африканска чума по свинете в Румъния

14:10, 19 юли 18 / Свят 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавата мобилизира ловците за справяне с още един вид чума по животните. На 60 км от България, в румънския град Констанца, има огнища на африканска чума по свинете.

В тази връзка и с цел ограничаване на заразата чрез дивите животни, родните ловци са ангажирани с увеличен брой диви свине за отстрел.

В помощ на ловците от Изпълнителната агенция по горите ще дадат 40 000 комплекта за вземане на проби за изследване наличието на трихинелоза и Африканска чума по дивата свиня. До края на седмицата във всички ловностопански райони на страната ще получат необходимите комплекти за вземане на проби от отстреляните диви свине за изследване на месото за двете болести.

Взетите проби ще се изпращат в максимално кратък срок до лаборатория, определена от Българската агенция по безопасност на храните. “Вземането веднага на проби и изпращането им за изследване е изключително важна мярка, с която навременно ще бъдат определени и ограничени териториите при възникване на тези опасни болести в нашата страна, които могат да доведат до заразяване не само на дивите свине, както и до изключително големи стопански и икономически загуби”, се казва в съобщение от агенцията по горите. 

Изпълнителна агенция по горите отново призовава българските ловци за стриктно спазване на наложените мерки от Министерство на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по горите във връзка с опасността от навлизането на африканска чума при дивите свине и за ограничаване разпространението на заболяването.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама