Работодатели искат президентско вето на Закона за горивата

12:05, 19 юли 18 / Политика 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) новите нормативни изисквания затварят пазара за дребните и средни търговци на горива.

Асоциацията на индустриалния капитал в България призовава президента Румен Радев да наложи вето на новия закон за горивата. От работодателската организация смятат, че приетият ограничава пазара на горива само до големите търговци и предоставя явни възможности за осъществяване на репресивни мерки спрямо останалите (основно малки предприятия). Работодателите са категорични, че законът създава монополизация на пазара и убива ненужно конкуренцията.

"В последните години се извършиха множество нормативни промени, които целяха именно регулиране и повишаване на контрола при продажбата на горива. На търговците бяха наложени задължения за предоставяне на банкови гаранции, за техническо обезпечаване с измервателни и контролни средства, намиращи се под пряко наблюдение от Националната агенция за приходите. Същевременно срещу България има открита наказателна процедура по повод изискванията за предоставяне на банкова гаранция за бъдещи данъчни задължения – неправомерно наложено законово задължение на търговците на горива", обясняват работодатели.

Именно законът за горивата доведе до разрив в Обединените патриоти преди седмица. Срещу поправките се обяви вицепремиерът Валери Симеонов, а техен вносител е депутатът от ВМРО и бивш заместник-директор на митниците Емил Димитров. Още тогава Симеонов обяви текстовете за лобистки, но останалите депутати в коалацията подкрепиха промените.

Със закона за горивата се въвежда минимален уставен капитал и минимален капацитет на складовете на фирмите, занимаващи се с доставка на горива. Също така се създава и регистър на фирмите в бранша.

"Без обществено обсъждане министърът на финансите със заповед определи горивата като стока с висок фискален риск и през последната година търговците на горива са подложени на непрестанни проверки, блокиране на горива заради минимални текущи данъчни задължения на клиентите им, които буквално са изнудвани да плащат текущи, а не просрочени или установени с влязъл в сила административен акт данъчни задължения", смятат от АИКБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама