Ядете месо – ставате маниак

18:00, 19 юли 18 / Любопитно 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Консумацията на месни продукти, които съдържат нитрати, увеличават риска от психични разстройства. До този извод стигна група учени от престижния Университет Джон Хопкинс. Тяхното изследване е публикувано в списание "Molecular Psychiatry Journal of Affective Disorders", пише БГНЕС.

Учените са анализирали хранителните навици на над 1000 доброволци, сред които е имало както психично здрави хора, така и пациенти с различни разстройства.

Оказва се, че пациентите с маниакален синдром консумират 3,5 пъти по-често колбаси, кренвирши и др.

Допълнителният експеримент с гризачи е потвърдил хипотезата на учените. В менюто на плъховете са добавени нитрати. Две седмици по-късно те са станали хиперактивни, което е един от симптомите на маниакалното поведение.

Маниакалният синдром се характеризира със следната триада: устойчиво приповдигнато настроение, двигателна възбуда, ускорена мисъл и реч.

Един от авторите на изследването Сева Хамбадконе заяви, че за появата на маниите влияние оказват както генетичните, така и външните фактори. Диетата с повишени количества нитрати може да се окаже един от тези външни фактори, смятат учените.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама