Шефът на ФБР: Русия продължава да всява разногласия в САЩ

12:40, 19 юли 18 / Свят 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Русия продължава да всява разногласия в САЩ", заяви директорът на ФБР Кристофър Рей, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според него за целта руската държава използва фалшиви новини, пропаганда и тайни операции.

Рей споделя оценката на американските разузнавателни служби, че Москва се е намесила в президентските избори през 2016 г. въпреки опроверженията на руския президент Владимир Путин. 

"Той си има своето мнение. Мога да ви кажа какво е моето мнение. Мнението на разузнавателната общност не се е променило. Не се е променило и моето мнение.", заяви Рей на откриването на форум по въпросите на сигурността в град Аспън, щата Колорадо.

Кристофър Рей отхвърли предложението на Путин за осигуряване на достъп на САЩ до 12-те руски офицери от военното разузнаване, заподозрени в намеса на американските избори, в замяна на възможността Кремъл да разпита американци, обвинени в неуточнени престъпления.

"Не искам никога да казвам никога по нито един въпрос, но това определено не е на челните места в списъка ни на разузнавателни техники", каза Рей.

Директорът на ФБР смята, че Русия не е единствената страна, представляваща заплаха за САЩ. Според него най-голямата и значителна заплаха е Китай, който иска да измести Съединените щати като най-мощната икономика в света и който шпионира американски компании, за да получи предимство.

"Разследваме икономически шпионаж във всички 50 щати. Следите водят към Китай. Шпионажът включва всичко - от царевичните семена в Айова до вятърните турбини в Масачузетс. Измеренията, обхватът и значението му са нещо, което САЩ не могат да подценяват", заяви Кристофър Рей.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама