Опасна практика: Майки продават кърма онлайн

11:30, 19 юли 18 25 590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Единствената у нас Банка за майчина кърма не функционира с месеци заради основен ремонт на сградата, в която се помещава. Дългогодишният директор на банката д-р Мария Русинова обясни пред Дарик радио, че зданието не е ремонтирано основно от повече от 40 години.

В момента родителите,
нуждаещи се от кърма за децата си, нямат алтернатива, освен да купуват готови формули. Проблемът обаче е, че е налице и онлайн търговия на кърма между майки, която е изключително опасна.
 

Какви са рисковете за младите родители, които разменят кърма по между си?

"Чували сме и сме виждали обяви за такава практика. И тя не е породена от това, че е затворена банката за кърма. А това е много опасно майки да разменят кърма помежду си, тъй като може майката да носи някакво заболяване, което да предаде с кърмата. Ние правим изследвания на нашите донорки за Хепатит Б и Ц, за сифилис, за чревно носителство, изследваме гърлен и носен секрет и на майката, и на бебето. Изследваме всяка порция кърма, която взимаме. Защото, дори майката да е здрава, може кърмата в един момент допълнително да се замърси - от въздуха в стаята, от ръцете, от някакъв предмет, кърпа и т.н. Опасно е", обясни д-р Мария Русинова.

"Много често бременните се изследват за определени заболявания, които се пренасят с кърмата, но има и някои заболявания, например
Хепатит Ц не винаги се изследва. А има латентен период заболяването, когато не се проявява дори, не се показва това и в изследванията. Затова е опасно да се разменя кърма между майките", аргументира се още специалистът.

"Първият съвет, който даваме винаги, дори на тези, които идват при нас да потърсят кърма, е максимално да се стимулира и
да се запази лактацията на майката. И, разбира се, по-безопасно е да използват адаптираните формули вместо помежду си да разменят кърма", апелира отново д-р Русинова.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама