Тръмп: Путин е лично отговорен за руската намеса в американските избори

08:10, 19 юли 18 / Свят 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че смята руския си колега Владимир Путин лично отговорен за руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г., предаде БТА. Тръмп каза това в интервю за телевизия СBS.

На зададен му въпрос дали смята, че Путин носи лична отговорност за намесата, Тръмп отговори: "Точно както смятам себе си за отговорен за нещата, които стават в тази страна, така и той като лидер на своята страна, да, той е отговорен", каза Тръмп.

След това водещият го попита какво именно е казал той на Путин по този повод в разговора им на четири очи в Хелзинки. "(Аз бях) много убедителен..., че не можем да позволим (да става) нещо подобно. Дадох му да разбере, че ние няма да допуснем това, и то е точно така", каза президентът на САЩ.

В същото време на брифинг снощи говорителката на Белия дом Сара Сандърс съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е предупредил руския лидер Владимир Путин, че Русия не трябва да се намесва в американските избори.
 
Тя добави, че САЩ полагат усилия да не допуснат руска намеса в междинните избори за Конгрес пред ноември. "Ние предприемаме мерки, за да гарантираме, че те (Русия) няма да успеят да извършат това отново. За разлика от предишните администрации, сегашният президент наистина предприема решителни действия и провежда реформи, за да е сигурен, че това няма да се повтори", каза тя.
 
Според нея президентът предполага, че Русия "отново ще вземе на прицел изборите в САЩ".
 
Тръмп е намерил за интересна идея предложението на Путин по време на срещата на върха в Хелзинки за руска помощ в разследването на намесата в американските избори, но не е давал никакви обещания и не е поемал никакви задължения по този повод, каза още неговата говорителка. "Президентът иска на поработи със своя екип и да обсъди, има ли някаква област на действие, която би била полезна за процеса (на разследването). Но ние под нищо не сме се подписвали, това бе само идея, която те предложиха", поясни тя.
 
Сандърс каза още, че Белят дом следи случая със задържаната в САЩ и обвинена в шпионаж за Москва руска гражданка Мария Бутина, като добави, че се очаква "дълъг съдебен процес".
 
Тя нарече "масова медийна истерия" станалото във вторник объркване, когато някои американски медии, настроени срещу сегашната администрация на САЩ, объркаха снимките на Бутина и на една сътрудничка на Белия дом (и двете млади жени имат рижави коси), като обвиниха последната за руска шпионка. Този случай "показва цялата възмутителност и простото желание да се вижда негатив във всичко, което прави сегашният президент", отбеляза Сандърс.

"Някои обвинения в шпионаж за Русия се отправят само заради това, че някой има рижави коси. Мисля, че това напълно е излязло извън контрол. Вие, хора, трябва да направите крачка назад, да се спрете и да прекратите да обвинявате администрацията на Тръмп за всичко, което става", подчерта говорителката на Белия дом, обръщайки се към американските журналисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама