Звезден рожденик: Бенедикт Къмбърбач

09:20, 19 юли 18 / Любопитно 25 853 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува актьорът Бенедикт Къмбърбач и навършва 42 години!

Бенедикт Тимъти Карлтън Къмбърбач е английски актьор, известен с работата си в театъра, киното, радиото и телевизията. Сред ролите, с които е оставил най-голямо впечатление, са олицетворенията на Стивън Хокинг в драмата Hawking (2004), Виктор Франкенщайн и неговото същество в театралната продукция Frankenstein (2011) на Дани Бойл, детектива Шерлок Холмс в телевизионния сериал „Шерлок“, злодея Кан в „Пропадане в мрака“ (2013), както и превъплъщаването му в дракона Смог и Некроманта в трилогията „Хобит“ на Питър Джаксън.

Носител е на наградата за театрално изкуство „Оливър“ и е номиниран четири пъти за наградата „БАФТА“ на Британска академия за филмово и телевизионно изкуство, два пъти за наградите „Еми“ и един път за „Златен глобус“. През ноември 2013 г. БАФТА Лос Анджелис му връчва наградата „Британия“ за най-добър британски актьор на годината за майсторските му изпълнения на театралната сцена, в киното и на телевизионния екран.

Бенедикт Къмбърбач е командор на Британската империя от 2015 г. заради приноса му към сценичните изкуства и благотворителността.

Къмбърбач е роден на 19 юли 1976 г. в Лондон в семейството на актьорите Тимъти Карлтън и Уанда Вентъм. Завършва средното си образование в престижното частно училище Хароу. Именно там той прави първите си роли в училищни пиеси. Учителят на Къмбърбач по драматургия, Мартин Тайръл, заявява, че той е най-добрият училищен актьор, с когото е работил в своя живот. По време на обучението си се занимава с ръгби и рисуване. През свободната си година преди да следва в университет заминава в Тибет, където преподава английски в манастир. След завръщането си изучава драма в Университета Манчестър и в LAMDA (Лондонска академия за музикално и драматично изкуство). Първоначално смята да изучава право в университета, но след това променя решението си.

През 2015 г. в малка църква на английския о-в Уайт в Деня на свети Валентин сключва брак с оперната режисьорка Софи Хънтър. Софи и Бенедикт имат двама сина.

По време на престоя си в южноафриканската провинция Квазулу-Натал през 2005 г., Къмбърбач и двама негови приятели са отвлечени от група въоръжени местни престъпници. Той е бил изваден от автомобила си, крайниците му са завързани и е вкаран в багажника на колата. Впоследствие техните похитители ги водят в безлюден район, след което ги освобождават, без да дават каквито и да било обяснения. След инцидента Къмбърбач споделя: „Това ме научи, че идваш на този свят по същия начин, по който си отиваш от него – без помощ от никого. Случката ме накара да искам да живея по начин, който да не бъде обикновен и клиширан.“

Обича екстремните спортове като скачане с парашут и гмуркане, както и карането на високоскоростни мотори. По време на снимките на „Дама, поп, асо, шпионин“  става близък приятел с актьора Гари Олдман, с когото си партнират във филма. Известен е с това, че дарява голяма част от рисунките и скиците, които е правил, за благотворителност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама