Eлена Йончева ли стои зад "Къщата в Барселона"?

16:36, 18 юли 18 25 Topnovini Автор: Topnovini

Интересни разговори сред журналистическата гилдия се заформиха след изказването на депутата от "БСП за България" Елена Йончева, по повод обвиненията към нея от страна на Делян Добрев и Антон Тодоров.

"Тази клевета и набеждаване няма да спре нашето разследване за къщата в Барселона, информация, за която вече се появи в медиите. Няма да ни спре тази заплаха, това набеждаване, тази клевета, да продължим нашето разследване за къщата в Барселона", каза по-рано днес Йончева.

С това Йончева вероятно хвърля светлина кой стои зад разследването в анонимната страница "Да спрем разграбването на България!", което подпали социалните мрежи миналата седмица. Във видео, публикувано от страницата, се твърди как неизвестна манекенка е получила къща в Барселона и няколко милиона евро. В клипа се правят внушения за предполагаема връзка на премиера Борисов с манекенката и бащинство над детето й.

В писмо с отговори на въпроси, зададени от Сашо Диков, Бойко Борисов отхвърли твърденията във видеото. 

Тъй като фактите в материала не водят пряко до заключенията, повечето медии не отразиха видеото. Дори екипът на разследващия сайт "БиволЪ" зададе въпросите от страницата си във фейсбуук, а не директно от собствената си трибуна. Междувременно, в гилдията се коментираше, че документите в клипа са раздадени на журналисти, свързвани във времето с Цветан Василев и че се очаква да бъдат извадени на бял свят снимки на детето. Преди дни в интернет излезе втора част на видеото, където снимките бяха показани, но впоследствие - премахнати. Видеото стартира с текст: "За това разследване бяха събрани снимков материал и лични данни, които доказват пряко или косвено нашите тези, но чието публикуване би нарушило личните права и добрите стандарти за публикуване на информация за лица под 18 години". Тъй или иначе обаче - това е направено, а видеото със снимките може вече да е записано и качено другаде.

Думите на Йончева хвърлят нова светлина по отношение на авторството на материалите и страницата във фейсбуук. До момента те бяха анонимни, а журналистката-депутат не бе признавала авторство върху клиповете. Ако думите й са истина, ще е интересно да разкрие защо не застана с името си зад материалите и има ли някаква задна мисъл при тиражирането на видеоматериалите в момента. 

Друг интересен въпрос е с кого Йончева прави разследването си, което нарича "нашето". БСП ли се крие зад акцията, възможно ли е да има пръст Цветан Василев или друг? Оформила ли се е коалиция по интереси срещу силните на деня? Отговорите на тези въпроси са не по-малко важни от това дали изнесените твърдения в клиповете са достоверни и проверени.