Турция прекратява извънредното положение

16:05, 18 юли 18 / Свят 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължилото две години извънредно положение в Турция, наложено след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г., ще приключи днес, но правителството вече предложи проектозакон със строги мерки за борба с тероризма, който да го замести, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) критикува проекта, като твърди, че по този начин се запазват мерките от периода след преврата вместо да бъдат отменени.

"Сега те внасят тези закони в парламента, за да направят извънредното положение постоянно", заяви лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу.

Извънредното положение беше наложено на 20 юли 2016 г. след опит за преврат на фракция от армията. Оттогава то беше удължавано седем пъти, всеки път за период от три месеца. Настоящото удължаване изтича в 1.00 часа в четвъртък.

Проектозаконът за борба с тероризма, предложен от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, ще бъде обсъден от парламентарна комисия в четвъртък, предаде Анадолската агенция.

Очаква се законите да бъдат приети без проблем, тъй като ПСР и коалиционният й партньор Партия на националистическото действие (ПНД) имат мнозинство в парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама